Sunday, October 18, 2009

Dua Hari Penuh Makna

0 comments
video



Assalamualikum ...

Nak ceritakan kisah yg aku alami dalam 2 hari ni ... Penuh dgn makna,penghayatan ...
Hmmmm.... Tafsiran kata sukar untuk dirungkaikan ...

Hari Jumaat


Mmg seperti yang dirncangkan,Lepas solat Asar aku ngan Family bertolak ke Kuala Terengganu,Dalam perjalanan uncle aku yg duk kat Taman Selasih call my parent ckp dye pon on the way ke Kuala Terengganu gak,Kami jumpa kat sebuah masjid lepas tu sama2 on the way ke Kuala Terengganu,Kami bermalam di rumah My auntie yg tinggal kat sana , Apabila kami sampai kat rumah my auntie tibe2 my auntie yang tinggal kat Chiku,Kelantan pon sampai jugak.Tak sangka kami semua berkumpul kat sana ... Tak rancang pon ...Dye datang coz nak tengok mentua tiri dye yang sakit tenat kat hospital Sultanah Nur Zahirah ... mmmg best aku dpt jumpa sepepe aku ... Sebenarnye aku ngan family aku nak pegi Dungun cuma bermalan dulu kat umah my auntie,Hari jumaat malam sabtu tu aku ajak my mum pegi shopping2 tapi my mom taknak ... Aku dah agak coz my mom tu peminat setia drama "Nur Kasih"...Well, Aku pon buat senyap je la coz aku pon minat cite tu...Lps,aku borak2 ngan sepupu aku,Tibe2 dye ajak aku pegi jalan2,Aku pon terus setuju .... hahaha ...

Aku tak bagitau pon mak ayah aku yang aku nak keluar,mmg jahat.First time aku buat camni...
Aku pon keluar la ngan sepupu aku.Kiteorg jalan kaki je pegi jalan2.Masa kite org jalan tu bimbang gak kalau somethings trjadi kn..Kami jalan punye jalan sampaila kat Astaka.Mula2 kami masuk Pasaraya Astaka ... belila apa yg patut utk kami makan sambil menghayati keindahan pantai ...Masa kami jalan2 nak pegi pantai kami tengokla ada sebuah gerai yang jual ubat...Ala macam yang jual ubat sambil maen ular tuu ...hehe...Tapi yg ni berbeza coz dye tak maen ular tapi "Makhluk Ghaib" ... Masa aku sampai aku tgk seorang budak kene ikat,Dipercayai budak ni dimasuki toyol... Pendekkan cerita dye cuba keluarkan toyol tu ... Akhir Sekali dye tunjuk kat org ramai rupu toyol tu.Aku pon tgk gak... Mungkin ada yang seram tapi aku tak seram pon coz aku dah biase ... Tgk tak pernah tapi aku dah biase sangat dgn bende2 camni ... Then, Aku ngan sepupu aku pon balik ...

Hari Sabtu

Pagi lagi aku ngan family aku bertolak ke Dungun termasuk My Auntie n family dye ... Masa malam tu ayah aku ajak skali dye pegi.So,mmg lama nak sampai sana,kami ke dungun coz nak pegi umah Tok Saudara aku ... Sebelum pegi umah Tok Saudara aku kami pegi bandar beli buah tangan untuk tok saudara aku ni ... Masa kat bandar ayah aku Drive ntah kemana , dgn kata lian sesat tapi ayah aku pura2 tak sesat ...hahaha.kami dah tahu yg kami mmg sesat ... hahaha...Masa kami kat pasaraya cuma my parent aku ngan adik aku paling bongsu naik kat pasaraya,Yang lain tunggu bawah...hahaha...padan muka... Mmg banyak aku beli kat situ.Aku main ambik je yang mana aku nak.hahaha...Pastu kami pon bertolak kat rumah Tok saudara tu...

Sampai je kat sana,mmg sedih aku tgk rumah dye,dgn buruknya,First time aku pegi kat sana.Aku panggil dye Tok Su ... Dye mmg baik,,kami sampai dalam pukul 11 pagi kot ... Dye pon ajak kami makan tgh hari kat situ... Masa nenek su memasak, my family pegila umah tok saudara yg sorang lagi ... dkat je ... singgah sekejap je ... yang ni pon miskin gak...Dulu dye kaya tapi dye kene tipu beratus ribu sampai jadi miskin...ujian Ilahi... Berbalik kepada cite Tok Su ... Kami makan la kayt umah dye... makanan dye best giler walaupon hanya masak kampong2 ... Aku tak cukup sepinggan...hahaha... Lepas makan aku pegi dapur nak basuh tabgan , Sebak aku tengok dapur dye mungkin kalau aku lompat sikit boleh roboh ... Tok Su ada sepuluh org anak...Semua masih belajar...Anak dye yg sebaya aku pon ada gak,perempuan ... Andai aku dijodohkan dgn dye aku sanggup jika meringankan beban keluarga Tok Su ... Apa la kau ckp sampai ke tahap ni ... tapi betul aku sanggup coz mmg sebak tgk keluarga tok su n dgr ayah aku cite ttg keluarga tok su ni mmg sedih ...

Memang banyak pengajaran aku pegi sana...

Banyak lagi kisah yang sukar untuk aku tulis di sini ...
Tapi Pengalaman dua hari ini sungguh bermakna bagi ku ...
Wasaalamualaikum ...



... Wallahualam ...




Wednesday, October 14, 2009

Sakura Love

0 comments




Bunga Cinta Pandang Pertama ...

Sakura,aku memang minat bunga ni.Kalu aku tgk cite korea ke japan ke china ke mesti aku teringat kat bunga ni ... Bunga ni bagi aku, membawa satu pengertian yang besar dalam hidup aku.Aman,Kecintaan,keharmonian dan macam-macam lagi akan wujud perasaan pada aku kalau tgk je bunga tu ... Seolah-olah bunga itulah jodohku.Aku Pejam,aku bayang,aku fikir,aku rasa dalam hati aku.Cantik sangat !!! Wah ... !!!

O.k la, Berita terkini skrg,Tak tau apa,cuma aku boleh katakan sekarang ni kalau aku berada kat skolah aku memang tension giler.Malas aku rasa nak fikir pasal skolah.PRESSURE !!!!! Aku tak suka,kalu sikit takpe tapi banyak giler, tekanan daripada cikgu,rakan-rakan,pelajar lain dan macam-macam lagi.Sekarang kat skolah aku dah jadi sedikit yang pemarah, coz banyak sangat tekanan yang aku dapat sehingga merubah cara pemikiran dan perwatakanku kat skolah.Kalau boleh aku nak pindah je dari skolah tu walaupon aku sayang ...

Tidak !!! AKu dah jadi semakin stress sekarang kalau aku pikir balik apa yang terjadi kat skolah...

Aku kene sabar je laa ..

Sunday, October 11, 2009

Post Untuk Adik

0 comments


Assalamualaikum kawan-kawan

Kalau dihitung dah berapa lama ek aku x post kat blog ni ? Ermm... Takpela... Tadi kat sekolah takde cite yg menarik pon,Cuma latihan nasyid hari ni batal coz Encik Yenki tak datang @ Syafiq Ishak , Mungkin dye penat kot coz smlam dye buat rumah terbuka , So, dye jemputlah aku pegi jugak umah dye semalam ... Best ... Solo,Lord Vampire,si B,ZulX2,ermm,Lan LC (sbb dye naik moto LC),Nik,n Sunny...Pastu ada la org laen lagi.Mungkin sbb penat basuh pinggan mangkuk dye tak datang skolah hari ni...haha...So, Aku balik awal hari ni , Si B ajak aku duk kat skolah dulu buat kerje tapi aku taknak coz aku dah planning nak buat something.hahaha.Hari ni aku balik kat rumah pukul 3.00 selalunya pukul 6 ptg ... Ermm,Sampai kat rumah , Aku kemas satu rumah n basuh semua pinggan mangkuk yg ada sambil2 tu dgr lagu ... Tu je la ... hahaha ...

Satu lagi aku nak ucapkan Terima Kasih kepada 'Adik' coz tlg beli kertas kajang tu ye ... Time Kasih banyak-banyak ...
Hehehe...

O.k laa...

Sekian saja untuk hari ini ...

Thanks Sis ...

Sunday, October 4, 2009

Amanah atau Musuh

1 comments
Assalamualaikum kawan-kawan

Ehem, Hari ni kat skolah ada Majlis Perletakan Jawatan bagi pengawas form 5 ngan upper 6 ... sela;i gus ada jamuan makan kat Dewan Makan Asrama , Sejak dari pagi lagi aku memang letih nak uruskan pasal Majlis tu.Pening kepala pon ada gak... haa, inilah amanat yang perlu aku pikul sebagai seorang pengawas.Tapi,Kerja lebih daripada org bukanlah alasan untuk aku tidak berjaya dlm Akademi.haha,Al-Kisah nak dijadikan cerita hari ni.Masa pegi round blog cari cg nak bagi Kad Jemputan Jamuan ... Ada la tiga org budak form 3 kat koridor, Masa aku berjalan menuju ke arah dyeorg,bukan nak pegi kat dyeorg tapi nak lalu tepi dyeorg, Dushh... salah seorang darpda tiga org budak tu tgh makan biskut,tibe2 dyeorg baling biskut tu atas lantai,membazir tuu...Dgn muka yang garangnya aku pegi kat budak tu suruh budak kutip balik biskut tuu.Ada ke patut dye nak pegi kutip dye sepak je makanan tuu...Aku mrah lagi budak tuu...Ala , korang ingat dgn muka samseng korang tu boleh takutkan aku ke ... Aku Tidak Gentar ... Aku taula korang geng samseng,Ada puak la kononnya,O.k,Silakan panggil puak korang kalau berani ... Dengan segala hormatnya.

Hmmmm, Inilah risiko yang perlu kita ambil kalau dah bergelar seorang pengawas.Tegakkan jika kita benar...Jangan gentar atau takut jika kita yang benar...jangan tunduk pada kejahatan...Ayat ni tak bermaksud dyeorg jahat ek... juz ayat ... Rasullullah sendiri ada ramai penentang kan ????????? So, fikir-fikirkanlah .....

Sekian saja ...
 
Template by STR from Minima retouched by Nyahoo | ics - id | ADxMenu |