Friday, December 25, 2009

Mentera Keramat

0 comments

Assalamualaikum

Titipkan kepada sebuah hidayah ??? Adakah kau mampu mmberinya ??? Hilang punca,hilang haluan,Tiada terkesan madah bermula ... Hancur sebuah Hati Insan krana Nafsunya ... Bangkit nafsunya kerana sifatnya ... Sifat kita yg mnjadikan kita buta ... Tapi ia berlaku kerana nafsu ...
Pentingnya ia kerana ia tiada kepentingan akhirat ...

Tiap kali aku mulakan bicara tiada yg mnjwab ... Kerna ia terpaksa,Ia mnjadi ikutan ... Sahabat-sahabatku semua , Adakah kita sekarang ini berada dlm satu keadaan yg getir akan datangnya kiamat ... ??? Tapi kenapa aku masih lagi tidak mnjumpai sinar cahayaNya ... Cahaya yang menerangi kehidupan Dunia akhirat ku ... Adakah kawan2 semua sudah bersedia utk mghadapi MATI ??? Ia MATI kerana itulah yg akan kita lalui ... Cuma wakta tidak mngatakan bila !!! sepatutnya bila waktu tidak bertutur kita harus mncari jawapNya ... Tapi ! Semakin hari aku lihat Dunia semakin ALPA ttg asal tujuan wujudnya insan yg pelupa ini ...

Jgn ikutku ... Kerana ia bahaya ... lari dariku kerana aku mnghampirimu ...
Kawan2 , Itulah apa yg ingin aku sampaikan ... Mungkin coretanku kali ini telalu byk hiperbola kerna aku adalah hiperbolanya ...

Salam Mujahid ...

Ikhlas Dari Temanmu ...

Nik Mohd Adham ...



Wednesday, December 2, 2009

My Days

0 comments

On the way I must pass over this I may need 2 be patient and redha the decree ... Allah Almighty and omniscient right ??? ... He who determines our life story...Takbir ... Either bad or good ...

Now, I still find the light of Allah's permission, Arghh, Am I good or bad ??? ... That's the most I fear for this ... To all my frenz , I apologize if there is one and wrong in our friendship over this ...

First I hope you all forgive me if there are grammatical errors in my sentences ... huhu ... n i still in confusion trying to write ...

Living on the arid land(not bikini bottom like spongebob) that requires a lot of patience because we will go through many unexpected challenges ...

Hmmm ...

Now the skul holidays end for me ... Arghhh ... My holidays only 2 weeks coz I take a tuition ... hua3 ...

Sunday to Thursday ...
at 8:30 to 12.00 ...

After that I went to the library to study what I have learn bfore ...
I have no time to play now becoz next year SPM
so now I must work hard to achieve all "A" ...

Wassalam ...

Promote : Blog Fatin Fatihah ...

Wednesday, November 18, 2009

Dosa Dan Noda

0 comments


Kesempatan yang diberi ...
Sayangi dan Hargai Diri ...
Capailah Cinta Murni ...
Kejayaan redhaMu ilahi ...



Detik jam di dinding mengigatkan aku tentang masaku yang semakin hampir dengan kematian.Benar,setiap masa ,setiap saat kita semakin hampir dengan kematian tidak kira seratus tahun , setahun , sejam atau mungkin sekarang.Yang pasti diri ini akan ke kembali ke tempat asalnya kita jua.Jika detik sekarang untuk mengigatkan diriku tentang keesaanNya tapi aku masih alpa.Dalam diam-diam aku masih menjadi seorang Saintis atau Pereka yang mencipta dosa.Aku masih alpa Ya Tuhan ... Sedarkanlah diriku dari dubuai Dosa dan Noda ...

Mutiara yang turun dari langit tidak mampu untuk membasuh tubuhku yang penuh dengan lumpur kekotoran.Hanya Iman dan Taqwa yang mampu mensucikan diriku ini. 3.53 pagi Itulah yang tertera di hujung sudut komputerku menunjukkan waktu sekarang.Tapi aku !!! Masih di sini menulis sesuatu yang tiada pentingnya.Pada waktu begini sepatutnya dimanfaatkan dgn penyucian diri kepada Tuhan.Tapi aku !!!!!!!!!

Tidak dapat ku bayangkan betapa peritnya azab yang bakal ku terima di Akhirat nanti.Pedihnya yang teramat sangat.Ya Tuhan.Sunyi dan sepi , itulah yang menunjukkan kondisi sekarang.Suhu nya yang sejuk menyebabkan aku masih di sini.di telingaku masih kedengaran lagu-lagu nasyid penguat jiwa.Esok !!! hari terakhir persekolahan.perasaan sedih gembira bercampur baur hingga hilang arah tujuan.

Telah ku tekadkan dijiwa,Esok akanku pohon seribu kemaafan kepada warga Pendidik dan kawan-kawanku.Tapi,Mungkin esok juga akan jadi hari aku mencipta sejarah di madrasah ku .
Benar sejarah !!! hanya masa saja yang mampu menentukannya.

Cukuplah hanya sekadar ini saja coretan aku untuk kali ini ...
'Akanku Memamhat Sejarah Mencipta Tamadun'

Wasalam ...

Sunday, November 15, 2009

Amal Atas Niat

0 comments
Madahku bertutur telah menjadi kegirangan,Ya Allah,Ya rasul,Inikah keagungganmu.Saat aku mencari ketenangan ini.Dia datang dengan membawa bejuta kemaafan berjuta keberkatan.Inikah yang dikatakan Ar-Rahman Ar-Rahim.Sahabat,Aku mohon jika terdapat kekhilafan yang diriku ini lakukan terhadapmu, Aku mohon janganlah disimpan di sanubarimu,Kerana aku hanya insa biasa yang bisa melakukan kesilapan.Ku gunakan perkataan 'Sahabat' kerna aku pecaya sahabat berbaza dengan kawan,Kita berkawan dengan semua orang,Tapi kita bersahabat hanya pada yang ikhlas.Aku juga seperti orang kebanyakan,bukanlah berada di puncak mahligai khayalan.Jika angin gersang mampu membawa terus dosaku bertebangan bersama,akanku sujud penuh kesyukurankerna air tidak mampu membasuh kekotoran rohani.

Hari semalam,Aku bersama beberapa sahabatku berada dekat denganNya.Ku hadhiri majlis Tahlil yang diadakan di rumah saudara sahabatku.Bacaan Tahlil dan 30 juzu' Al-Quran begitu asyik sekali.Terima kasih kepada sahbatku Azlan kerana menjemputku dan Terima Kasih Badrul kerana mengikutiku.Setibanya di sana,Aku dan beberapa orang sahabatku perlu memikul amanah,kepercayaan yang telah diberikan untuk mengalunkan bacaan Al-Quran pada si mati perlu dilaksanakan dengan sejujurnya.Dosa atau tidak ??? Itulah yang menjadi persoalanku jika aku yang hina ini tidak mampu menjalankan amanahku dengan sempurna.
Apakan daya...???

Jika perjalanan hari semalam telah berlangsung dengan baik,Seinfiniti kesyukuran ku ucapkan padaNya.Hari ini.Ya !!! Hari ini,Aku masih dalam kebingungan.Subuh tadi,Aku bangun...Dengan hajat yang besar untuk ke sekolah,Tapi niatku itu tiba-tiba disambar dengan ajakan ibuku ke Kota yang sememangnya menjadi kegemaranku.Jalan-jalan,Beli-belah, itulah yang difikirkanku,tapi hikmah yang terbesar yang aku perolehi daripada aktiviti itu ialah kasih sayang,Ia dapat mengeratkan hubungan kami sekeluarga.Ia benar kerana aku dapat melihat kebenarannya.Hari ini,Hanya tinggal adikku yang ke-3 tegerak hati untuk ke sekolah kerana dia telah dijemput untuk menerima hadiah kecemerlangan di sekolahnya.Tahniah untuknya !!!

Saat ini,Jika aku masih di hadapan isteri ke-2 ku (Komputer) , keluarga ku yang lain bersiap-siap untuk ke kota. Ku dengar kemeriahannya,Suara adikku yang bergaduh menggelikan hatiku,Inilah yang aku suka.Kemeriahan ..........

sekian dulu untuk kali ini.sahabat !!! Maafkan aku kerana janjiku untuk ke sekolah pada hari ini tidak dapat aku tunaikan.Maafkan aku ...

Kata Ikhlas :

Sya Izz : Maaf sbb tak dapat hadir kat jamuan ur class.
Badrul n Syafiq : Maaf kerana aku tidak dapat turut serta dalam lawatan.
Azlan : Terima kasih atas jemputan semalam.




Friday, November 13, 2009

Bismillah Tawakkaltu ‘Ala Allah

0 comments


Pagi-pagi ini, kota Putra(Kampungku) seakan membara. Matahari berpijar di tengah petala langit. Seumpama lidah api yang menjulur dan menjilat-jilat bumi. Tanah dan pasir menguapkan bau neraka. Hembusan angin sahara disertai debu yang bergulung-gulung menambah panas udara semakin tinggi dari detik ke detik.Tapi itu mustahil kerana sekarang ini bumi Malaysia ibarat berada dalam peti sejuk yg wapnya mungkin mencecah -100 celcius . mungkin itu hanya gurauan tapi hakikatnya itulah gambaran yg kurasa.

Seakan tidak percaya,memang,itu hanya gambaran.Pagi-pagi ini aku rasa seakan mahu berada jauh dari bumi.Ke Marikh,Neptun atau di mana-mana saja.Jika mampu akan ku jejakkan kaki ke Galaksi lain.Tapi hakikat yang terjadi semuanya berbeza dari apa yang diimpikan.Jika aku disini akan tetap disini juga.dalam kondisi suhu begini,Aku lebih selesa untuk berada di Kamarku,Menelimuti tubuhku yg kedinginan.Rasa malas untuk aras-arasen juga bermaharajalela dalam diriku . Tetapi, aku cuba melawan segala rasa yang muncul dan wujud dalam diriku.

Hajatku untuk ke pusat Ilmu tidak pasti akan tercapai atau tidak,Jika Sahabatku si Badrul sudah sampai ke sana tapi aku disini masih lagi dalam khayalan.Sebentar tadi " Assalamualaikum,aku nok jupo mg ni.Jom g jale !!! Kata Muiz , rakanku yang sekarang ini berada di SBPI Batu Rakit dengan menggunakan hnfnnya.Lantas aku mnjawab. "Kito g jupo kat pustako r , Badrul ado skali situ" .. Dia ttidak pasti untuk memberikan jawapan aslinya.Aku sayang Kawan-kawanku ...

Satu lagi yg mnjadi roda dalam kepalaku hari ini tentang lawatan kelasku.Badrul dan Syafiq memujukku untuk turut sama menyertai lawan itu, Tapi aku tidak pasti samaada harus atau tidak untuk aku pergi,Yang pastinya bukan jatuh hukum wajib.Aku teringat kata-kata Nik Nur Madihah dalam bukunya 'Catatan Hati Nik Nur Madihah' ... "sanggupkah aku bersuka ria dgn rakanku sedangkan ibu bapaku menitiskan darah untuk menyara hidup kami sekeluarga" ... Ayat ini telah aku ubah suai mengikut cita rasa aku yang tersendiri ... Sanggupkah Aku ???

Mungkin setakat ini saja coretan aku kali ini yang langsung tiada motif utama ...
Kepada keluarga dan teman-temanku.Aku sayang akan kamu ...

Kata Ikhlas :

Sya Izz > Terima Kasih dan Maaf untuk segalanya ...
Syieqa > Cari dalam kamus dewan maksud persepsi ngan perspektif tu ... haha
Ponti > Selamat Hari Jadi Yang Ke-10+4=14
Nudra > Sama-sama ...





Wednesday, November 11, 2009

Hari Yang Tenang

0 comments


Assalamualaikum

sudah lama aku mencoretkan sebuah catatan hatiku disini , Namun,jauh disudut nuraniku ingin aku berkongsi kisah suka dan duka bersama bini ke-2 ku ini setiap saat setiap waktu.Saat ku berkesempatan in,i ingin aku luahkan segala kesengsaraanku akibat brtjauhan dari Diari tak rasmi ku ini . Ingin ku mulakan bicara ku dgn Basmallah yang mulia lagi suci ...

Apa yg bakal aku kongsi disini mungkin tidak sesuai utk kanak-kanak di bawah 12 tahun,berbahaya utk Ibu yang mngandung , menjejaskan kesihatan warga Emas dan menyihatkan pemikiran Para Remaja skrg ini ...

Ok , hari ni ku tenang ... gembira...happy je ... Jika hari semalam aku dlm tekanan,Tapi hari aku tenang kerna kepetahanku utk brtutur tlh terlangsai , segala yg aku pendam ... Segalanya Bermula Begini ....................


Kat skolah mghadapi tekanan yg teramat sangat oleh seorg Insan yg aku sayang bergelar 'GURU' ... Jika dulu aku mghampirinya utk bertegur sapa dgnnya tapi baru2 ini aku semakin mengelakkan diri darinya ... Kemesreaan yg tercipta hilang begitu saja ... Erti sayang tidak lagi ku rasai ... sehingga mmbutkan aku mahu berpindah dr sekolah itu , Pernah saat semalam aku berdiskusi bersama insan yg memahamiku iaitu utusan dari Maha Pencipta yg bergelar ' UMMI ' ... ' Ummi , Eir nok pindoh skoloh buleh ' kataku ??? Eir itu panggilan yg biasa aku dgr dari ibu saudaraku...Tapi biasa aku bahasakan diruku kpda seluruh keluargaku sebagai 'eir' ...

Ummi senyap seketika dan mnanyakan sebar-sebab wujudnya hasrat utkku keluar dari Bumi 'SMKANI' iaitu sekolah yg aku cukup sayang ... Aku tidak mmberitahu ibuku sbb2 utk aku mninnggalkan bumi Smkani ... Belum sempat aku bersuara ibuku mnjadi motivator diriku ...
Dye mncertikan kisah nya,Sejarahnya sehinggan aku terpaku dan mmbisu sahaju ... Dlm kesenyapan aku sedih kerana aku tlh mnyebabkan ibuku memikirkan masalahku... 'Ummi' tidak mnjadi insan yg berahsia pada suami, taat dan patuh itulah prinsipnya ... Ummi menceritakan pada suami nya atau 'Abah' ttg hasratku ini.Sekali lagi aku rasa bersalah kerana mnyebabkan 'Abah' ku mmikirkan juga masalahku ini ... (Aku sayang Mereka)

Berbalik kpda hal utama , hari ini aku tlh mluahkan segala perasaanku pada guru tersebut.Semua ini tidak mungkin akan terjadi jika bukan kerana sahabatku si 'Badrul' yg petah bekata-kata ... dgn bantuan Syafiq dan Alimin aku mnjadi smkani berani meluahkan perasaan ku pada guru itu melalui pndekatan yg cukup berhemah tanpa menggores perasaan ... Malah kami adalah keluarga jika diibaratkan ... inilah semangat kami di SMKANI ... Pimpin diri utk pimpim org lain dan bantu di utk bantu org lain ...

Sekian saja utk kali ini aku menulis catatan hatiku ...

Kawan2 aku mohon maaf jika selama ini aku telah melakukan kesilapan padamu ...







Sunday, October 18, 2009

Dua Hari Penuh Makna

0 comments
video



Assalamualikum ...

Nak ceritakan kisah yg aku alami dalam 2 hari ni ... Penuh dgn makna,penghayatan ...
Hmmmm.... Tafsiran kata sukar untuk dirungkaikan ...

Hari Jumaat


Mmg seperti yang dirncangkan,Lepas solat Asar aku ngan Family bertolak ke Kuala Terengganu,Dalam perjalanan uncle aku yg duk kat Taman Selasih call my parent ckp dye pon on the way ke Kuala Terengganu gak,Kami jumpa kat sebuah masjid lepas tu sama2 on the way ke Kuala Terengganu,Kami bermalam di rumah My auntie yg tinggal kat sana , Apabila kami sampai kat rumah my auntie tibe2 my auntie yang tinggal kat Chiku,Kelantan pon sampai jugak.Tak sangka kami semua berkumpul kat sana ... Tak rancang pon ...Dye datang coz nak tengok mentua tiri dye yang sakit tenat kat hospital Sultanah Nur Zahirah ... mmmg best aku dpt jumpa sepepe aku ... Sebenarnye aku ngan family aku nak pegi Dungun cuma bermalan dulu kat umah my auntie,Hari jumaat malam sabtu tu aku ajak my mum pegi shopping2 tapi my mom taknak ... Aku dah agak coz my mom tu peminat setia drama "Nur Kasih"...Well, Aku pon buat senyap je la coz aku pon minat cite tu...Lps,aku borak2 ngan sepupu aku,Tibe2 dye ajak aku pegi jalan2,Aku pon terus setuju .... hahaha ...

Aku tak bagitau pon mak ayah aku yang aku nak keluar,mmg jahat.First time aku buat camni...
Aku pon keluar la ngan sepupu aku.Kiteorg jalan kaki je pegi jalan2.Masa kite org jalan tu bimbang gak kalau somethings trjadi kn..Kami jalan punye jalan sampaila kat Astaka.Mula2 kami masuk Pasaraya Astaka ... belila apa yg patut utk kami makan sambil menghayati keindahan pantai ...Masa kami jalan2 nak pegi pantai kami tengokla ada sebuah gerai yang jual ubat...Ala macam yang jual ubat sambil maen ular tuu ...hehe...Tapi yg ni berbeza coz dye tak maen ular tapi "Makhluk Ghaib" ... Masa aku sampai aku tgk seorang budak kene ikat,Dipercayai budak ni dimasuki toyol... Pendekkan cerita dye cuba keluarkan toyol tu ... Akhir Sekali dye tunjuk kat org ramai rupu toyol tu.Aku pon tgk gak... Mungkin ada yang seram tapi aku tak seram pon coz aku dah biase ... Tgk tak pernah tapi aku dah biase sangat dgn bende2 camni ... Then, Aku ngan sepupu aku pon balik ...

Hari Sabtu

Pagi lagi aku ngan family aku bertolak ke Dungun termasuk My Auntie n family dye ... Masa malam tu ayah aku ajak skali dye pegi.So,mmg lama nak sampai sana,kami ke dungun coz nak pegi umah Tok Saudara aku ... Sebelum pegi umah Tok Saudara aku kami pegi bandar beli buah tangan untuk tok saudara aku ni ... Masa kat bandar ayah aku Drive ntah kemana , dgn kata lian sesat tapi ayah aku pura2 tak sesat ...hahaha.kami dah tahu yg kami mmg sesat ... hahaha...Masa kami kat pasaraya cuma my parent aku ngan adik aku paling bongsu naik kat pasaraya,Yang lain tunggu bawah...hahaha...padan muka... Mmg banyak aku beli kat situ.Aku main ambik je yang mana aku nak.hahaha...Pastu kami pon bertolak kat rumah Tok saudara tu...

Sampai je kat sana,mmg sedih aku tgk rumah dye,dgn buruknya,First time aku pegi kat sana.Aku panggil dye Tok Su ... Dye mmg baik,,kami sampai dalam pukul 11 pagi kot ... Dye pon ajak kami makan tgh hari kat situ... Masa nenek su memasak, my family pegila umah tok saudara yg sorang lagi ... dkat je ... singgah sekejap je ... yang ni pon miskin gak...Dulu dye kaya tapi dye kene tipu beratus ribu sampai jadi miskin...ujian Ilahi... Berbalik kepada cite Tok Su ... Kami makan la kayt umah dye... makanan dye best giler walaupon hanya masak kampong2 ... Aku tak cukup sepinggan...hahaha... Lepas makan aku pegi dapur nak basuh tabgan , Sebak aku tengok dapur dye mungkin kalau aku lompat sikit boleh roboh ... Tok Su ada sepuluh org anak...Semua masih belajar...Anak dye yg sebaya aku pon ada gak,perempuan ... Andai aku dijodohkan dgn dye aku sanggup jika meringankan beban keluarga Tok Su ... Apa la kau ckp sampai ke tahap ni ... tapi betul aku sanggup coz mmg sebak tgk keluarga tok su n dgr ayah aku cite ttg keluarga tok su ni mmg sedih ...

Memang banyak pengajaran aku pegi sana...

Banyak lagi kisah yang sukar untuk aku tulis di sini ...
Tapi Pengalaman dua hari ini sungguh bermakna bagi ku ...
Wasaalamualaikum ...



... Wallahualam ...




Wednesday, October 14, 2009

Sakura Love

0 comments




Bunga Cinta Pandang Pertama ...

Sakura,aku memang minat bunga ni.Kalu aku tgk cite korea ke japan ke china ke mesti aku teringat kat bunga ni ... Bunga ni bagi aku, membawa satu pengertian yang besar dalam hidup aku.Aman,Kecintaan,keharmonian dan macam-macam lagi akan wujud perasaan pada aku kalau tgk je bunga tu ... Seolah-olah bunga itulah jodohku.Aku Pejam,aku bayang,aku fikir,aku rasa dalam hati aku.Cantik sangat !!! Wah ... !!!

O.k la, Berita terkini skrg,Tak tau apa,cuma aku boleh katakan sekarang ni kalau aku berada kat skolah aku memang tension giler.Malas aku rasa nak fikir pasal skolah.PRESSURE !!!!! Aku tak suka,kalu sikit takpe tapi banyak giler, tekanan daripada cikgu,rakan-rakan,pelajar lain dan macam-macam lagi.Sekarang kat skolah aku dah jadi sedikit yang pemarah, coz banyak sangat tekanan yang aku dapat sehingga merubah cara pemikiran dan perwatakanku kat skolah.Kalau boleh aku nak pindah je dari skolah tu walaupon aku sayang ...

Tidak !!! AKu dah jadi semakin stress sekarang kalau aku pikir balik apa yang terjadi kat skolah...

Aku kene sabar je laa ..

Sunday, October 11, 2009

Post Untuk Adik

0 comments


Assalamualaikum kawan-kawan

Kalau dihitung dah berapa lama ek aku x post kat blog ni ? Ermm... Takpela... Tadi kat sekolah takde cite yg menarik pon,Cuma latihan nasyid hari ni batal coz Encik Yenki tak datang @ Syafiq Ishak , Mungkin dye penat kot coz smlam dye buat rumah terbuka , So, dye jemputlah aku pegi jugak umah dye semalam ... Best ... Solo,Lord Vampire,si B,ZulX2,ermm,Lan LC (sbb dye naik moto LC),Nik,n Sunny...Pastu ada la org laen lagi.Mungkin sbb penat basuh pinggan mangkuk dye tak datang skolah hari ni...haha...So, Aku balik awal hari ni , Si B ajak aku duk kat skolah dulu buat kerje tapi aku taknak coz aku dah planning nak buat something.hahaha.Hari ni aku balik kat rumah pukul 3.00 selalunya pukul 6 ptg ... Ermm,Sampai kat rumah , Aku kemas satu rumah n basuh semua pinggan mangkuk yg ada sambil2 tu dgr lagu ... Tu je la ... hahaha ...

Satu lagi aku nak ucapkan Terima Kasih kepada 'Adik' coz tlg beli kertas kajang tu ye ... Time Kasih banyak-banyak ...
Hehehe...

O.k laa...

Sekian saja untuk hari ini ...

Thanks Sis ...

Sunday, October 4, 2009

Amanah atau Musuh

1 comments
Assalamualaikum kawan-kawan

Ehem, Hari ni kat skolah ada Majlis Perletakan Jawatan bagi pengawas form 5 ngan upper 6 ... sela;i gus ada jamuan makan kat Dewan Makan Asrama , Sejak dari pagi lagi aku memang letih nak uruskan pasal Majlis tu.Pening kepala pon ada gak... haa, inilah amanat yang perlu aku pikul sebagai seorang pengawas.Tapi,Kerja lebih daripada org bukanlah alasan untuk aku tidak berjaya dlm Akademi.haha,Al-Kisah nak dijadikan cerita hari ni.Masa pegi round blog cari cg nak bagi Kad Jemputan Jamuan ... Ada la tiga org budak form 3 kat koridor, Masa aku berjalan menuju ke arah dyeorg,bukan nak pegi kat dyeorg tapi nak lalu tepi dyeorg, Dushh... salah seorang darpda tiga org budak tu tgh makan biskut,tibe2 dyeorg baling biskut tu atas lantai,membazir tuu...Dgn muka yang garangnya aku pegi kat budak tu suruh budak kutip balik biskut tuu.Ada ke patut dye nak pegi kutip dye sepak je makanan tuu...Aku mrah lagi budak tuu...Ala , korang ingat dgn muka samseng korang tu boleh takutkan aku ke ... Aku Tidak Gentar ... Aku taula korang geng samseng,Ada puak la kononnya,O.k,Silakan panggil puak korang kalau berani ... Dengan segala hormatnya.

Hmmmm, Inilah risiko yang perlu kita ambil kalau dah bergelar seorang pengawas.Tegakkan jika kita benar...Jangan gentar atau takut jika kita yang benar...jangan tunduk pada kejahatan...Ayat ni tak bermaksud dyeorg jahat ek... juz ayat ... Rasullullah sendiri ada ramai penentang kan ????????? So, fikir-fikirkanlah .....

Sekian saja ...

Wednesday, September 30, 2009

Petang Yang Mem'boringkan'

0 comments
Al-Kisah Hari Ini,

Hari ni aku pegi beli hadiah utk majlis jamuan pengawas Ahad nanti,beli yg mana patut kat bandar...Aku pegi ngan Badrul,Dbah n zawani. Aku ngan Badrul naek Bas,Wani n D!bah naek kete Mak D1bah...So,Tinggallah aku ngan Badrul naek Bas yg mnyeksakan tuu ... Arghh,Aku rasa dah serik naek Bas,Sesak,Lambat,Ramai Org...Macam-macam laa.Ni kali ke-3 atau ke-4 rasanya aku naek bas.Kali pertama ngan ke dua atau ketiga rasenye ok...

Kali ni terlalu sesak.Lps naek kat atas Bas tu,Kene berdiri lbih kurang 20 minit,lps tu barulah blh duduk.Nak tunggu sampai kat Bandar tuu...Fuhh.lambat.Sampai je kat bandar,terus ke pegi kat SMART CC (tmpat beli hadiah),D!bah ngan Wani dah ada kat situ...Sampai kat situ terus beli hadiah.Sambil tunggu kakak-kakak pekerja balut hadiah kat situ aku,Badru,Wani n D!bah pegi makan kat kedai sebelah SMART CC tuu...Order air je...Tapi aku ngan D!bah order Roti Canai Telur... (Idea D!bah) , So , kteorg makan-makan minum kat situ jap...Lps tu naek Econjaya jap...Aku beli bag skolah.dyeorg aku suruh ikut skali,tlg pilih bag aku.hehe...

Lepas beli bag tu.Kiteorg pon pegi la ambik hadiah tadi.Then,D!bah Col Mak dye suruh ambik dye ngan Wani ... Tinggallah Aku ngan Badrul yg kene tunggu Teksi.Bas tak Mau ...
Ok... Kepada semua Pembaca Blog ni ... Selamat Berjaya ...

Sekian ...

Monday, September 28, 2009

Post Tengah Malam

0 comments
Assalamualaikum kawan-kawan ...

Sekarang dah pukul 12 tgh malam,tapi aku masih depan PC , Sebenarnye tgh siapkan jadual pengawas.Dah dua kali aku buat jadual bertugas pengawas tapi dua kali jugak la yang hilang.Pening aku,kawan-kawan pengawas yang lain bukannya nak tolong buat.Asyik aku je, Dah terlanjur aku bercerita pasal pengawas ni,So,kita teruskan je la.Hari Ahad ni 4 November Badan Pengawas skolah aku (SMKA Nurul Ittifaq) akan adakan satu jamuan sempena Majlis Sambuatn Hari Raya,Majlis Perletakan Jawatan Pengawas form 5 n upper 6. Hari khamis sebelum tu akan diadakan satu Majlis Sambutan Hari Raya Peringkat Sekolah.Banyak la pulak jamuan makan ni. O.k,Hari Ahad yang lepas(semalam) dah berbincang nak makan apa ??? So,Hari ni bincang lagi ngan pengawas Form 4 n 5, Esk akan ada pulak perjumpaan untuk pengawas form 4 sahaja.Nak buat pembahagian tugas.Tadi aku pegi la jumpa cikgu pengawas,Bincang punyer bincang ada la beberapa aktiviti yang nak dilakukan. Kata sepakat telah dicapai (sedikit) tapi sekarang aku rasa letih pulak nak pikirkan pasal hal pengawas ni.Tapi,kadang-kadang,syok gak uruskan bende-bende macam ni ...

Konklusinya,Aku rasa letih,banyak sangat bende yang aku nak kene buat sekarang ni.So,Aku kene pandai-pandai la uruskan masa aku dgn sebaiknya.dah la Peperiksaan akhir tahu pon dah dekat.Aku mesti buktikan bahawa peperiksaan akhir tahun ni aku yang punyer... O.k ... Doakan kejayaan aku ...

Sekian ...

Saturday, September 26, 2009

Share

1 comments
Assalamualikum,

Haa,Malam-malam ni aku boring sangat,So,terfikikirlah nak update blog.Sebenarnya Nenek n Uncle Auntie aku datng kat rumah malam ni.sekarang dekat pukul 12 malam.Duk tgh bincang apa aku tak tahu la...Hahaha,Urusan orang tua.Tak baek campur tangan.Aku ni duk depan PC tgh layan blog-blog org laen.So,Aku nak kongsi sikit blog-blog yang aku layan malam ni .... Kalu ada masa bukak la blog-blog ni k ... ???

Blog nur Islam club Yang ni wajib bukak

Blog Aliah Umairah , blog dye ni lah yang aku buat post dulu ...

Blog ni blog tak tau la aku ... Cuma nama dye Natasha , Aku pon baru kenal gak ...


Tiga ni jela dulu aku promote ...

Ok ... Chaw dulu ...

Sekian ...

Thursday, September 24, 2009

Kenangan Syawal

0 comments




Adik Arina , org nak ambik gambar pura-pura lipat baju


Angah n Achik - Achik takyah senyumla gigi kat depan takde tuu ...




No Comment



Comey jugak walaupon takde gigi dye ni



Abah,Hensemnye .......


Akhirnya,Selepas seminggu aku tak update blog ni baru dapat peluang balik,Biasalah,Banyak kerja. ye ke ??? Apapon kali ni aku kongsi beberapa gambar yang aku tangkap masa hari raya hari tuu... Biase je... Nothing Special la yang terjadi ... Bermula malam Syawal sampaila hari ni ... Raya keenam.Tapi, best la jugak coz dapat jumpa saudara-mara n sepupu-sepapak ni ... O.k , aku cerita sikit la kisah masa raya ni ...

Raya Pertama
Bangun pagi siap-siap lepas tu pegi sembahyang raya,Lepas balik makan-makan ngan keluarga.Nenek aku Rendang ngan Soto ... Well, Tiap-tiap tahun mesti ada soto sbb nenek aku ni org Johor,Suka sangatla soto ni walaupon aku tak suka,haha...Aku makan rendang je ... pastu pegi rumah nenek aku yang sorang lagi,jumpa la sepupu kat sana ... Borak-borak ngan sepupu aku sampai dekat maghrib.Dye cakap tentang skolah dye aku pulak cakap la tentang sekolah aku...Haha... Best borak ngan sepupu aku mesti berkait ngan Agama kalu dye cakap ... Kat sekolah dulu dye PRS (Pembimbing Rakan Sebaya) ... Cara dye cakap macam kaunselor ...
Pastu takde yang spcial sangat .... 000000 ....

Raya Kedua
Kawan-kawan datang rumah aku,tue je ... n Uncle aku dari Selangor baru balik kat rumah Tok aku ... 00000

Raya Ketiga
Time pagi kawan-kawan datang pastu ajak aku pegi rumah kawan-kawan aku yang laen , Beraya ... Petang sikit balik rumah tok aku lagi ... Ayah aku ada keje sikit kat sana , Tidur pon kat sana ... Asalnya nak balik malam tapi pukul 2 pagi tak selesai lagi keje tu ... So, tido je la kat sana ...

Raya Keempat
Balik dari rumah Tok aku lebih kurang pukul 12 tgh , Balik je mandi2 terus pegi Kota Bahru ... Pegi rumah Saudara Mara kat sana , alang-alang dah ada kat sana pegi la kat Wakaf Che Yeh ... Sepupu aku excited sangat nak baju bola... Ambik la kau baju bola yang tiruan punye ... hahaha ... Takpe , budak-budak ... Lepas je pegi Wakaf Che Yeh aku pegi rumah datuk sepupu kepada sepupu aku ... Aku sorang je yg bukan ahli keluarga kat situ coz masa balik dari KB masing-masing berpecah separu nak ke Hospital , Separuh ke Wakaf Che Yeh kemudian dari wakaf che yeh separuh nak balik separuh nak pegi umah org laen ... So.Akutepilih untuk naek kete pegi umah org laen tue... Balik rumah dah puuul 11 lebih... Letih ... 00000

Raya Kelima
Hari ni best bagi aku ... pagi-pagi lagi tut,tut ... Tgk2 msg dlam Handphone aku... Kawan aku ajak pegi jalan2 rumah cikgu2 SMKANI ... Aku pon pegi la stat pukul 8.30 lebih lagi Si Badrul datang ambik aku ngan kete dye ... Pastu pegi umah Ammar n Muiz ... Bawak dyeorg skali ... So , Kami teruskan misi ke rumah cikgu ... Pertama pegi rumah PK Hem ... Ustaz Azmy , nak pegi rumah ustaz Azmy ni sampai tersesat kami ... Payah sangat nak cari ... dahla hari tu Celcom ada masalah ... nak call cg pon susah ... Pendekkan cerita Best hari tu ... Ptg pegi kenduri rumah Adibah ... Dye kahwin , Eh tersilap ... Kakak dye yang kahwin ... Lepas pegi rumah D!bah pegi bandar jap...Ramai jugak la org... pastu rumah Muiz ... Then , tunggu teksi 6.30 nak balik ... Tiba2 Ustaz Yahya pon dtg ngan kete ... Dye pon ternampak la aku ngan Badrul tgh tunggu teksi ... Atas belas kasihan dye , Dye suruh aku ngan Badrul naek kete dye... aku pon naeklah ... Aku sampai kat rumah lebih kurang pukul & lebih ... Hari ni lebih letih ... 0000

Sekian


Saturday, September 19, 2009

Hari Raya Penuh Makna

0 comments


Assalamualaikum


Apa khabar kawan-kawan,Hahh,Sedar tak sedar dah raya pon kite ari ni... macam tak caye je ... macam mana ngan korang semua,dah mandi ke belum ni ??? Bangun awal ke lewat ... Ana tak dapat nak bangun awal la ... Dah pukul 6 lebih baru bangun coz semalam tido lewat sangat kemas rumah ... Sapa suruh kemas lewat kan??? Semalam pukul lepas maghrib n Isyak aku duk ngadap PC sambil dengar takbir raya ... Sampai pukul 10 malam aku Boring sangat,So,Aku pon keluar rumah pegi jalan kat tepi jalan sorang2...Gelap ...Masa tu aku col kawan2 ucap Selamat Hari Raya ...

Dekat pukul 11 uncle n auntie aku balik . Borak-borak jap,Pastu aku , mak aku n ayah aku ... Stat kemas Rumah ... Dalam pukul 1 pagi kot kiteorg kemas rumah...habis2 pukul 4 pagi... Mak n Ayah aku awal sikit tido,Aku je sampai pukul 4 tu ...Pastu bangun pagi ni dengan ceria sikit... Pakai baju Raya Baru mestilah ceria kan???hahaha...Warna Hijau... Ada sape2 kat sini pakai warna hijau tak ??? Ada Jodoh kite ni ... hahaha .... Gurau je ...


Apapun nak ucapkan Selamat hari raya pada korang semua... Semua diberkati oleh Allah S.W.T ...


Sekian

Beberapa Jam Lagi

0 comments


Assalamualaikum


Yeay,Dah nak raya ni , Tinggal beberapa jam je lagi.Kalau ikut jam aku tinggal tak sampai sejam lagi nak Raya, Ikut Islam waktu pertukaran hari ialah Waktu Maghrib kan.So,sekarang dah pukul 6.24 petang ikut jam aku ... Tapi jam aku ni cepat hampir 10 minit , haha , Apa nak kata lagi sekarang ni ??? Selamat Hari Raya je la ... Lepas Raya ni aku nak jauhkan sikit diri aku dari PC ni... PC ni dah tak boleh jadi bini no-1 kene jadi no-2 ke atas coz aku nak buat buku pulak jadi bini no-1 ...

So , Terpaksalah aku ceraikan dulu PC ni ... Korang jadi saksi ek ???

Bismillahhirrahmannirahim ...

Ana Nik Mohd Adham menceraikan Komputer Ana PC Vista cap Acer dgn talak 4 ...

sah ???


Aelesailah sudah upacara ni ... Kesian kat PC ni jadi Janda pulak ... Takpe2... Kita Kahwin balik lepas exam ni ... hahaha ... Betul ke aku cerai ni ... Last2 ... Maen jugak ni ...




Friday, September 18, 2009

Maaf

0 comments


Assalamualaikum


Post kali hanya untuk kawanku ... Aku harap kamu sudi memafkan diriku ...
Aku tahu , Mungkin aku dah banyak kali ucap kalimah ni dgn kesalahan yang bebeza...
Tapi Harap Engkau sudi memafkan ku ...

Buat apa kita gaduh ??? rasanya sikitpun tidak berfaedah ... Hanya merosakkan hati ...
Memutuskan tali persahabatan...Tidak seperti Sunnah Nabi ... Allah S.W.T memaafkan org yang bertaubat tetapi kita sebagai insan biasa susah untuk menerima kemaafan ???

Sempena Aidil Fitri ini ... Kalau Boleh Tiada Perselisihan faham antara kita

Sekian ...




Ulil Amri

0 comments

Assalamualaikum Warahmatullah Warbarokatuh


Manis Bicara Indah Tutur Kata,
Lembutnya Lidah Mengata Nista,
Lidah Yang Tiada Bertulang Mengadu Domba,
Memfitnah sesama saudara,


Kata-kata kat atas tu hanya sebagai pembuka bicara ... Supaya kita beringat untuk menjaga lidah kita ... Hidup tak seindah fikiran , Mampu merancang tapi mungkin tidak dapat dilaksanakan ...

Ulil Amri , Pemimpin ... Saja je nak tulis tajuk cam tu , Dalam keasyikan Duniawi, Aku asyik berfikir, adakah aku perlu menerima jawatan itu atau tidak ... aku tak pasti ... Layakkah aku ... Aku rasa tidak ... Banyak lagi yang perlu aku pelajari, Aku tak layak untuk jawatan tersebut , Adakah aku perlu menolaknya, Bukan begitu menurut pengiraan keluargaku tapi hanyalah aku yang tahy diriku ... Jawatan itu tidak layak untukku ... Ia hanya menyeksakanku di Akhirat nanti ... Sampai sekarang aku masih berfikir ??? Adakah perlu atau tidak ... Sukar untukku membuat keputusan ...

Apapun ...
Hanya Allah S.W.T yang mempunyai jawapannya...




Thursday, September 17, 2009

Kad hari Raya

0 comments



Assalamualikum

Kepada Syafiqa Izzati ni nak balas kad raya yang bagi kat skolah tadi... Terima kasih byk2 la ye...Nak antar takut tak sempat...Ada lima keping lagi kat rumah ni... Semua kosong lagi... Nanti hari sabtu ni nak pegi post(InsyaAllah)... Kalu post sampai lewat pon takpe la...hehe... Untuk Cg Faridah satu... Kak Dibah satu, Sya Izz satu n Muizzuddin satu n satu lagi tak tau la sape yang bertuah tu ...

Sekian...

Wednesday, September 16, 2009

Sepetang di Alam Ini

0 comments
Assalamualaikum

Dalam meniti perjuangan hidup ni,byk sangat cabaran...Ada suka dan duka.Yang senang takkan mencari yang susah...Berat memang berat tapi inilah liku-liku kehidupan.Kadang-kadang hal yang kecil boleh dibesarkan , Apatah lagi yang besar boleh digoncangkan... Aku tidak pasti samaada perlu atau tidak kerana hidup ini banyak cabaran dan dugaannya...


Hari last exam,happy campur letih,happy sebab dah merdeka untu sementara waktu tapi letih sebab tadi sibuk kemas bilik pengawas.tambahan pulak.malam ni mesti lagi sibuk sebab nak kene siapkan jadual bertugas untuk pengawas.Cg nak tengok besok.Baru siap yang jaga kelas.Selamat berbuka puasa untuk semua.Dah nak masuk waktu berbuka ni...

Dibah : Ingat tukar bukan senget k... ???
Sya Izz : Rasanya bukan e-mel hok x ingat tapi password ,
sbb try buat byk kali doh guno e-mel tu
tapi x jadi sebelum mintak e-mel nga sya izz lagi...


Monday, September 14, 2009

Soutul Ittifaq di Medan Perjuangan

0 comments
Ni gambar lps buat prsembahan festival nasyid di SMKA Durian Guling




Ni gambar Fahmi atau dikenali sebagai Mek Pa @ Abg Tambo




Ni Abg Congga atau Amir bin Dato' Sauti

Mase ni lepas 'check out' hotel kat depan Pasar Payang




4 orang jejaka 'bukan' idaman' , Masa makan kat Medan Asataka



Hari ni tak tau nak post apa ??? So kongsi je la gamabar masa FEstival Nasyid Peringkat Negeri hari tu...










Saturday, September 12, 2009

Sedetik Keinsafan

0 comments


Asasalamualikum Warahmatullah Wabarokatuh


Tiba-tiba saje terlintas di hatiku,Berapa banyak masakah yang aku peruntukan untuk Dunia dan berapa banyak masa pula yang aku peruntukan untuk akhirat???Yang aku tahu,aku hanya buat apa yang wajib untuk akhirat dan aku buat banyak perkara untuk kemewahan Duniawi.Ini bukan diri yang aku inginkan.Aku ingainkan Dunia dan Akhirat,bukan hanya Dunia,Adakah aku selamanya akan terus begini?Dibuai kealpaan dunia ???

Aku Perlu Berubah !!! Aku Perlu Berubah !!! Aku Perlu Berubah !!! dan Aku perlu bertaubat ...
Ya Rabbi !!! Izinkanlah aku kembali padamu, Meski Mungkin Takkan Sempurna Aku Sebagai HambaMu...BERIKANLAH AKU KESEMPATAN WAKTU UNTUK KEMBALI PADAMU...
Ampunkanlah aku...

Selamatkan aku dari perhiasan dunia !!!

Shukran kepada kawanku atas semuanya ... Dan aku memohon maaf kepada semua jika terdapat silap dan salah ...





Today

0 comments


Assalamualikum kepada teman-teman semua,sekarang ni hampir pukul lapan malam.Aku tak pasti samaada tarawih atau tak aku malam ni , sebabnye aku sekarang ni sangat pening,rasa macam nak demam.Esok ujian BM n PSI, baru sikit ulang kaji.Arghh,kenapalah sekarang ni aku rasa macam ni.Entah-entah esok aku tak pegi sekolah pon tak tau la.Tapi kalu boleh aku taknak tinggal la sekolah time exam macam ni.

Tambahan pula,esok aku dah janji ngan kawan sepengawas aku untuk bagi senarai nama pengawas baru kat dyeorg esok untuk buat jadual.Cg Nordin(guru pengawas) nak buat perjumpaan hari khamis ni.sebab tu la kene siapkan jadual sebelum hari khamis ni...
Cg, I'll try my best ...


Nota Hope And Dream :

Dibah : hati-hati masa balik kat sini nanti...
Sya Izz : Melalut ape ngan serenehectic haaa???
Syieqa : Hari Khamis ni ada perjumpaan...
All Off You :kalau nak baca karya mengarut yang best bukak blog
wirajiwa,
Boleh tengok kat My Follower...








Friday, September 11, 2009

Appreciation

0 comments
video


Post kali ni KHAS untuk Sya Izz coz dah byk bantu tadi , Terimalah lagu ni yg bertajuk "Appreciation" ... just music (piano) ... kawan kak Dibah yg reka maenkan lagu ni. Umur dye sama ngan Sya Izz ... She Live In Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
Aliah Umairah...
> Just Listen <

Utusan Hati : Dibah > Mintak Maaf kat kwn Dibah tu coz dah curi lagu dye...
Sya Izz > Dengar je walaupon lagu curi,tadi pegi jalan-jalan ke ???
Umai > Walaupon awk tak knl saye n awak tak bace pon post ni ,
Sy nak mintak maaf banyak-banyak coz dah curi karya awk ni ...

____________________________________________________________________


Sekarang pukul 6.30 ptg , wujudlah perasaan boring dalam diri aku. Teringat malam ni abang Adibah nak pegi India buat Medik,Rase macam naik je semangat untuk belajar,Tapi yg menaikkan semangat aku lagi Abg Umar (Ketua Pelajar SMKANI) dapat pegi Mesir and Kak Nik (Exco Pengawas) dapat pegi Jordan ... Yang aku tahu seorang lagi kakak Baiyinah(Kawanku n She also prefect) dapat pegi UK ... Wow , Bestnya dyeorg ni ... Tapi , Takpe ! satu hari aku pon akan ke sana, aku akan berjuang untuk dapat "straight A" in SPM next year...

Takbir !!!!!!!!!!!!!


Thursday, September 10, 2009

Hope And Dream

0 comments

Agaknye knpelah Hope And Dream tu,Biarlah ia menjadi rahsia dulu,apapun sekrg ni aku dah berjaya merubah wajah blog aku ni,termasuklah post yg dulu semua aku delete...Apa yang penting sekarang ni,aku nak berubah. Bulan puasa dah nak habis tapi aku masih belum dapat mengutip kemurnian bulan Ramadhan Al-Mubarak ni.

=====================================================================

Hari 11 September 2009,hari jumaat yg mulia. Lepas sahur tadi aku terus online,macam2 yg dah berlaku.Antaranya,aku dah tahu siapa SereneHectic yg menjadi misteri dlm blog Perfect Prefect tu.
hehe.Pastu adek-adek aku dapat baju raya baru.Aku dah lama beli kat KB Mall dulu.Adek aku buat tambahan...Aku??? Tak Kesahpon...
Sekian saje untu waktu ini...


Utusan Hati:// Sya Izz > Terima Kasih pasal tolong adham tadi...
Dibah >Gud luck for ur brother,sampaikan salam aku pada dye...
SereneHectic > I know you...

 
Template by STR from Minima retouched by Nyahoo | ics - id | ADxMenu |